torsdag 9 februari 2012

Hatet som gör mig politiskt deprimerad

Har ni inte läst Maria Svelanda artikel i DN än så gör det! Hon sätter ord på varför det känns så obehagligt i hela kroppen att följa näthatet mot feminister. Dessutom visar hon på kopplingar mellan rasism och antifeminism, och att döma av kommentatorsfälten på Sveriges nättidningar är det inte en dag för tidigt. Hoppas bara det inte är försent. Att vi inte låter finanskriser och arbetslöshet gro som en orimlig rädsla för det vi inte känner till. 

3 kommentarer:

  1. Den antifeministiska diskursen måste uppmärksammas och kritiseras, därför är Svelands artikel viktig (liksom ditt inlägg). Annars riskeras den att normaliseras, en process som kanske redan har börjat - tyvärr.

    Att kritisera ideologier, vare sig det är socialism, feminsm eller liberalism, är legitimt - men att ösa galla över personer som skriver under på den ena eller andra, är inte det. Och det är detta som ingår i den antifeministiska retoriken, tyvärr.

    Jag tror att hatet mot feminister dels grundar sig i det du skriver, finanskris och arbetslöshet, men även rädsla och okunskap. Antifeministiska debattörer sprider de senare med framgång, de konstruerar halmdockor, nidbilder, av feministisk ideologi (som bland annat innebär att feminister hatar män och är mot jämställdhet). Därför är det också viktigt att feminister tar debatten.

    Tänkande människa håll ut, det kommer en morgondag.

    :)

    SvaraRadera
  2. Maria Sveland är bara intresserad av att polarisera debatten för att skapa sig en persona som "obekväm sanningssägare" när hennes orimliga ståndpunkter kritiseras. Hatet flödar ur både det feministiska och anti-feministiska lägret. Är det värre att säga att feminister hatar män än att säga att Göran Hägglund hatar invandrare och homosexuella? Det sistnämnda är exempel på Liv Strömqvist återkommande "satir" i P3. Tycker du att något av de påståendena är en bra startpunkt för en diskussion om jämställdhet? Människor som får en helsida i Sveriges största tidning för att skriva sin hjärtas mening när helst de behagar men ändå envisas med att spela offerrollen med hänvisning till en anonym blogg med ett par hundra läsare framstår för mig som gnälliga.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig Daniel, i att man bör hålla ett öppet sinne i mötet med meningsmotståndare för att få till en nyanserad debatt. Till exempel bör jag inte anta att alla kristna hatar homosexuella, och det bör inte Strömqvist heller (även om jag har svårt att tro att så är fallet). Det jag undrar är vilka alla dessa feminister som HATAR män är? För inte rör de sig i mina kretsar i alla fall, men på såhär lite avstånd från Sverige verkar det som att det är bilden som får florera fritt i svensk media. Därför uppmärksammar jag gärna Sveland som en motpol.

    SvaraRadera